Kymenlaakson pelastuslaitos palkitsi Mika Pervychevin esimerkillisestä toiminnasta Kouvolan käyrälammella 11.6.2020

23.10.2020

Kouvola, Käyrälampi 11.6.2020

Kouvolassa Käyrälammen uimarannalla 11.6.2020 oli ihmisiä uimassa ja viettämässä aurinkoista kesäpäivää. Käyrälammen uimavalvonta oli Kouvolan kaupungilla tarkoitus aloittaa 15.6.2020, eli tapahtumapäivänä ei ollut järjestettyä uimavalvontaa rannalla.

Uimassa oli myös alakoululainen poika kavereidensa kanssa. Tuntemattomasta syystä uimassa ollut poika vajosi veden alle ja hänen kaverit alkoivat huutaa apua. Tapahtumapaikkana oli uimarannan laiturin viereinen vesialue. Lähistöllä oli ihmisiä, jotka seurasivat tilannetta laiturilta katsellen ja veteen ei alussa mennyt ketään.

Läheisellä jäätelökioskilla oli Mika Pervychev ostamassa jäätelöä, kun paikalle tuli mieshenkilö, joka kertoi jonkun olevan hukuksissa laiturin lähistöllä. Mika lähti saman tien juoksemaan kohti laituria ja hyppäsi veteen etsimään mahdollista hukuksissa olijaa. Ensimmäinen yritys löytää hukuksissa ollut ei tuottanut tulosta ja Mika nousi ylös vedestä poikkilaiturille ja tähysti uimarin oletettuun vajoamispaikkaan. Ensimmäisen pelastusyksikön saavuttua paikalle Mika lähti uudestaan tekemään sukelluksia.

Hälytetyistä viranomaisista ensimmäisenä kohteeseen saapui Kuusankosken paloaseman pelastusyksikkö, joka oli hälytyksen saatuaan Katajaharjun teollisuusalueella edellisellä tehtävällä. Pelastusyksikkö oli Käyrälammella noin 8 minuutin kuluttua siitä, kun oli saanut hälytyksen. Yksikön esimies suoritti paikalle päästyään tiedustelun haastattelemalla paikalla olijoita ja komensi laiturilla olevia henkilöitä veteen etsimään hukuksissa olevaa. Pelastusyksikön vesisukeltaja oli juuri päässyt veteen, kun Mika näki pohjassa olevan pojan ja sai hänet nostettua pinnalle. Veden syvyys paikalla on yli kaksi metriä ja vesi tummaa, joten näkyvyys on huono.

Parin minuutin kuluttua pelastusyksikön jälkeen paikalle tuli ensihoitoyksikkö ja lääkäriyksikkö. Laiturilla aloitettiin välittömästi tehohoitotasoiset elvytystoimet ensihoitolääkärin johdolla. Elvytys paikalla kesti noin 20 minuuttia ja potilaan hoitoa jatkettiin kohteessa vielä ambulanssiin siirtymisen jälkeen. Potilas siirrettiin ambulanssilla suoraan Helsingin Lastensairaalaan.

Hukuksissa ollut koulupoika saatiin pelastettua Mikan ripeän toiminnan ansiosta, jota seurasi ammattitaitoiset ensihoitotoimenpiteet.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen puolesta on ilo kiittää Mikaa, joka esimerkillisellä toiminnalla auttoi ja pelasti ihmisen hengen Kouvolassa Käyrälammella 11.6.2020. Tämän johdosta ensiauttaja Mika Pervycheville luovutetaan pelastusjohtajan valtuuttamana Kymenlaakson pelastuslaitoksen religrafi ja kunniakirja ansiokkaasta toiminnasta.

Kuva: Palkittu Mika Pervychev 23.10.2020 (Kymenlaakson pelastuslaitos)

Kouvolassa 23.10.2020       

Juha Tiitinen

pelastuspäällikkö