Palomiehet tarkistivat omakotitalojen palovaroittimia ja osoitenumeroja Kymenlaaksossa

27.8.2019
Juhani Carlson, paloinsinööri

Palomiehet kiersivät tarkistamassa omakotitalojen palovaroittimia ja osoitenumeroja eri puolilla Kymenlaaksoa elokuun alussa. Tarkastuksista kerättiin tavallista tarkemmat tilastotiedot. Kierroksella valvottiin ja opastettiin asukkaita palovaroittimien sijoituksesta, määrästä ja kunnosta. Samalla tarkistettiin osoitenumeroiden näkyvyys ja olemassaolo.

Palovaroitin on tilastojen perusteella tehokkain tapa ihmishenkien pelastamiseen tulipalosta. Pelastuslaitos on joutunut usein toteamaan, että vain toimiva palovaroitin pelastaa. Tämän vuoksi valvonnassa kiinnitettiin varoittimien sijoittamisen lisäksi huomiota myös siihen, että varoittimet ovat kunnossa ja alle 10 vuotta vanhoja. Valvonnassa 85 % omakotitaloista oli riittävä määrä palovaroittimia, mutta niistäkin osa saattoi olla viallisia tai liian vanhoja. Lisäksi 9 prosentilla ei ollut edes yhtä palovaroitinta kerrosta kohti. Vain 79 % löytyi alle 10 vuotta vanhat palovaroittimet ja huomautuksia jouduttiin kirjaamaan erilaisista puutteista joka neljännelle, sisältäen puutteet myös osoitenumeroissa. Tarkastuksessa havaittiin 5 asuntoa, josta ei löytynyt yhtään palovaroitinta ja lisäksi muutamassa talossa yksikään palovaroitin ei toiminut.

Elokuussa 2019 tehty palovaroitin valvonnan tilasto:

Valvontojen määrä 164
Rakennuksessa kerroksia (ka.) 1,6
Jokaisessa kerroksessa oli palovaroitin 91 %
Palovaroittimia oli vähintään 1 kpl / kerroksen alkava 60 m² 85 %
Palovaroittimien määrä kiinteistössä (ka.) 3,2
Palovaroittimet toimivat 87 %
Palovaroittimet oli sijoitettu oikein 87 %
Palovaroittimet olivat alle 10 vuotta vanhoja 79 %
Osoitenumero oli selkeä ja näkyvä 93 %
Korjausmääräyksiä annettiin 25 %

Palovaroitin havaitsee alkavan tulipalon ja varoittaa asunnossa olevia. Hälytysääni herättää nukkuvankin ihmisen ja antaa useita minuutteja aikaa pelastautua palavasta asunnosta.

Pelastuslaitos muistuttaa, että palovaroitin on pakollinen varuste jokaisessa asunnossa. Huolehdithan, että sinulla on toimivat ja enintään kymmen vuotta vanhat palovaroittimet asunnossasi! Lisätietoa palovaroittimista ja niiden sijoittamisesta.