Kymenlaakson pelastuslaitos palkitsi ensiauttajat esimerkillisestä toiminnasta Matinlammen pelastustehtävässä

12.6.2020
Juha Tiitinen, pelastuspäällikkö

KOUVOLA MATINLAMPI 28.3.2020

Keväisenä lauantai-aamuna Kouvolan Matinlammella oli ollut pilkkimässä pariskunta. Hauraat kevätjäät olivat pettäneet yllättäen heidän altaan. Jäihin vajonneet olivat huutaneet apua, joihin mökkiläinen Antti Erikivi havahtui aamulenkillä ollessaan ja ryhtyi paikantamaan avunhuutajia. Paikannettuaan onnettomuuspaikan Matinlammelle, ensiauttaja otti lammen rannassa olleen soutuveneen avuksi, jonka avulla hän pääsi lähestymään turvallisemmin autettavia jäätä pitkin.

Pariskunnan toinen osapuoli oli päässyt omin avuin kiipeämään heikolle jäälle avannosta ja soitti hätäpuhelun 112 hätänumeroon klo 9.10.

Hätäkeskus hälytti tehtävälle (ihmisen pelastaminen vedestä) pelastusyksiköitä Kymenlaakson ja Etelä-Savon pelastuslaitokselta, sekä ensihoitoyksiköitä Kouvolasta ja Mäntyharjulta. Lisähälytyksenä tehtävälle osallistui myös Rajavartiolaitoksen pelastushelikopteri Helsingin tukikohdasta.

Kouvolan Matinlammen onnettomuus on esimerkkitapaus siitä, kun kaikki osalliset ja auttajat tekevät oikeita nopeita päätöksiä ja toimenpiteitä, siitä syntyy toimiva auttamisen ketju. Ensiauttajan Antin rohkea ja nokkela toiminta onnettomuuspaikalla oli esimerkillistä. Avuntarvitsijan hätäpuhelu lammen jäältä käynnisti viranomaistoiminnan. Lisäapuna hieman Anttia myöhemmin tulivat mökkiläiset Pia ja Timo, ilman Timon apua vedessä olevan henkilön nostaminen jäälle olisi ollut ilmeisesti mahdotonta.

Timon ja Pian onnettomuuspaikalle hälytti Kauppilan mökiltään puhelinsoitolla heidän poikansa Samuli klo 9.15, joka oli työvuorossa Kuusankosken pelastusyksikössä. Palomiehen hieno oivallus hälytyksen saatuaan oli esimerkillinen, siitä myös lämmin kiitos Samulille.

Teidän ensiauttajien, Antin ja Timon sekä Pian hienolla ja rohkealla yhteistyöllä, avannossa ollut toinen henkilö saatiin autettua jäälle, ennen ensimmäisen pelastusyksikön saapumista klo 9.40. Selänpään VPK:n pelastusyksikön pintapelastajat ja ensihoitoyksiköiden hoitajat avustivat henkilöiden evakuoinnissa ja hyvällä yhteistyöllä molemmat autettavat saatiin siirrettyä ensihoitoyksikköön. Autettavat henkilöt olivat alijäähtyneitä ja tarvitsivat välitöntä sairaalahoitoa. On arvioitu, että mieshenkilö oli avannossa n. 25 - 30 minuuttia.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen puolesta on ilo kiittää kaikkia ensiauttajia, olette esimerkillisellä toiminnalla auttaneet ja pelastaneet kahden henkilön hengen Kouvolan Matinlammella 28.3.2020.

Tämän johdosta ensiauttajille Antti Erikivelle sekä Pia ja Timo Liilalle luovutetaan pelastusjohtajan valtuuttamana Kymenlaakson pelastuslaitoksen religraafi ja kunniakirja ansiokkaasta toiminnasta.

Juha Tiitinen

pelastuspäällikkö

Kouvolassa 12.6.2020