Kymenlaakson pelastuslaitos palkitsi Aleksi Määtän esimerkillisestä toiminnasta Kotkan Korkeakoskella 18.6.2020

30.7.2020

Kuva tapahtumapaikalta. Mattolaituri kuvan vasemmassa reunassa, joista uimarit lähtivät uimaan vastarannalle.  Aleksi oli kaverin kanssa oikealla rannalla kalastamassa. Kuva: Google Maps.

KOTKA KORKEAKOSKI 18.6.2020

Juhannusta edeltävän päivän iltana joukko nuoria aikuisia oli juhlimassa Korkeakosken voimalaitoksen padon läheisyydessä olevassa kiinteistössä. Juhlivasta joukosta osa päätti lähteä uimaan Korkeakosken padon yläpuolella sijaitsevan mattolaiturin luokse. Joen toisella rannalla oli Aleksi kaverinsa kanssa kalastelemassa, joilta ohi kulkenut juhlaväki kyseli kalansaaliista.

Uimareissulle lähteneistä henkilöistä neljä päätti lähteä uimaan yli joen toiselle rannalle, jonne oli matkaa reilut 100 metriä. Padon yläpuolella joki virtaa voimakkaana ja voimalaitoksen vedenottoluukuille on kyseisestä kohdasta matkaa vain noin 50 metriä. Uimareista kolme selvitti joen ylityksen, mutta neljäs uimari uupui ja ajautui virtauksen mukana joen ylittävän sillan alla olevien kannatinpilareiden luokse. Uupunut uimari huusi apua eikä pystynyt jatkamaan uimista rannalle, jonne oli matkaa vielä noin 50 metriä. Joen ylittäneistä uimareista yksi lähti uimalla auttamaan pulaan joutunutta kaveriaan. Auttamaan lähtenyt uimari sai otteen uupuneesta kaveristaan, mutta ei pystynyt auttamaan häntä pois virrasta, vaan he molemmat jäivät virtaan siltapilareiden luokse. Uimarit huusivat apua, etteivät jaksaisi pitää kauan pilarista kiinni.

Tässä vaiheessa Aleksi oli tarkkaillut uimareiden touhua ja totesi, että nyt tarvittaisiin nopeasti apua. Aleksi muisti, että patoalueen aitojen sisäpuolella hän oli nähnyt kasan köyttä, joka oli ilmeisesti tullut virran mukana patoluukkujen luo ja kerätty pois. Päästäkseen noutamaan köyttä, verkkoaidan takaa, hänen täytyi laskeutua alas sillalta ja kulkea aidan reunustaa jokivallia pitkin, joka on todella kapea. Köyden noudettuaan hän riisui ylimääräiset vaatteet pois, ohjeisti yhtä uimaseurueeseen kuulunutta henkilöä pitämään köyden toisesta päästä kiinni, sitoi toisen pään omaan käteensä ja lähti uimaan kohti joessa olevia henkilöitä.

Päästäkseen uimareiden luo Aleksi ohjeisti ”narumiestä” kulkemaan siltaa pitkin hänen uidessa kohti apua tarvitsevia. Aleksi tavoitti uimarit, naru sidottiin uupuneimman henkilön käteen ja he lähtivät yhdessä tulemaan kohti rantaa. Päästyään rantaan uupunein uimari kertoi välillä menettäneensä tajunnan ja saaneensa päähän verta vuotavan kolhun.  Rannalle oli kerääntynyt väkeä juhlaseurueesta ja muutama muukin aikuinen henkilö, joista kukaan ei tehnyt hätäilmoitusta hätäkeskukseen. Rannalla Aleksin suoritusta kehuttiin ja todettiin hänen pelastaneen juuri ihmishengen.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen puolesta on ilo kiittää Aleksia, joka esimerkillisellä toiminnalla auttoi ja pelasti kahden ihmisen hengen Kotkan Korkeakoskella 18.6.2020.

Tämän johdosta ensiauttaja Aleksi Määtälle luovutetaan pelastusjohtajan valtuuttamana Kymenlaakson pelastuslaitoksen religrafi ja kunniakirja ansiokkaasta toiminnasta.

Kotkassa 29.7.2020       

Juha Tiitinen

pelastuspäällikkö